Program “ZAŽELI”

Prijavitelj projekta;
HCK, Gradsko društvo Crvenog križa Vrbovec

Partneri u projektu :


Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku

Hrvatski zavod za zapošljavanje – Ispostava Vrbovec

Centar za socijalnu skrb Vrbovec

Grad Vrbovec

Vrijednost projekta:
6.534.137,64 kn, u cijelosti financiran iz ESF

POMOĆ U KUĆI

Pomoć u kući obuhvaća održavanje socijalnih kontakata kroz razgovor i druženje, što uključuje i pomoć u uključivanju starijih osoba u organizirane programe, poput kreativnih i glazbenih radionica te vježbanja uz stručan nadzor fizioterapeuta. Nadalje, uključena je i pomoć u održavanju osobne njege i higijene, higijene odjeće i stambenog prostora koji korisnici svakodnevno koriste, pomoć u pripremi obroka, nabavi namirnica i lijekova, naručivanju kod liječnika ili plaćanju računa kao i pomoć u pripremanju ogrjeva i donošenju vode u kućanstvo. Svaka od žena na korištenje je dobila bicikl kojim obilazi najmanje pet starijih i/ili nemoćnih osoba, a dodatno su im osigurane i edukacije za njegovateljice te za prerađivačice začinskog i ljekovitog bilja. Također, djelatnice su prepoznatljive i po svojoj uniformi, uz obaveznu identifikacijsku iskaznicu. Nadalje, u svrhu pružanja podrške i potpore krajnjim korisnicima, nabavljena je i sljedeća oprema: dva usisavača, sedam flakserica, sedam kosilica, četiri perilice i četiri sušilice, četiri daske za glačanje, četiri parne postaje te dva parna čistača.  Najmanje 180 krajnjih korisnika kojima je kroz provedbu ovog projekta osigurana pomoć u kući, prima mjesečno i paket higijenskih i kućanskih potrepština.

Partneri u projektu su Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, Hrvatski zavod za zapošljavanje – Ispostava Vrbovec, Centar za socijalnu skrb Vrbovec te Grad Vrbovec.

 


PROMOTIVNI LETAK


Video

Pogledajte kako izgleda jedan radni dan naših zaposlenih žena


PREDSTAVLJAMO NAŠE ZAPOSLENICE


Završena edukacija za proizvođačice i prerađivačice začinskog i aromatičnog bilja

U organizaciji Gradskog društva Crvenog križa Vrbovec završena je još jedna edukacija žena zaposlenih u programu „Zaželi“. Radi se o tromjesečnom tečaju za proizvođačice i prerađivačice začinskog i aromatičnog bilja, koji se upisuje u radnu knjižicu. Teoretski dio provodilo je Pučko otvoreno učilište Karlovac u suradnji s Pučkim otvorenim učilištem Vrbovec, dok je praktični dio odrađen u plastenicima Sakowski d.o.o u selu Hudovu u općini Rakovec. Gerontodomaćice su pobliže upoznale korisnost i primjenjivost ružmarina, timijana, korijandera, origana, majčine dušice, chilli papričice, metvice, kadulje, peršina, ali i jestivog cvijeća, poput begonije. Naučile su i kako raditi s klicama, pravilno presađivati i saditi, ali i kako dobiti sadni materijal. Ujedno, naučile su primjenjivati i održavati čistoću i higijenu plastenika, kako bi se spriječile bolesti biljaka. Sve odreda pohvalile su susretljivost dviju vlasnica, Ruth Sakowski i Nevenke Kencek, koje od početka prakse potiču ugodnu radnu atmosferu.

Prigodna svečanost dodjele uvjerenja o završenom tečaju održana je sredinom veljače. Ravnateljica GDCK-a Jelena Mucko istaknula je pritom kako je cilj ove edukacije bio pomoći ženama da nauče kako svoje poljoprivredno zemljište staviti u ekonomsku funkciju.

Video

Primjena mjera zaštite korisnika i djelatnica tijekom pandemije Covid-19

COVID-19

PROJEKT „ZAŽELI“: Covid-19

Korona virusi su skupina znanstvenicima dobro poznatih virusa od kojih većina uzrokuje običnu prehladu. Ipak, novi soj koronavirusa, poznatijeg pod nazivom Covid-19, izaziva nešto težu kliničku sliku, no u određenim slučajevima dovodi i do smrtonosnog ishoda. Prvi slučajevi infekcije novim koronavirusom zabilježeni su u Kini krajem 2019., a pojava epidemije u Hrvatskoj opisana je već krajem veljače 2020. godine. Rapidno širenje virusa iz Kine diljem svijeta primoralo je čelnike Svjetske zdravstvene organizacije da već 30. siječnja 2020. proglase stanje globalne zdravstvene krize, dok je nešto više od mjesec dana kasnije – 11. ožujka – i službeno proglašena pandemija koronavirusa.

Prvi slučaj infekcije u Hrvatskoj opisan je 25. veljače 2020. godine. U prilog brzini širenja ovog virusa govori i činjenica da je do druge polovice travnja u Hrvatskoj zabilježeno gotovo dvije tisuće zaraženih državljana, dok je na globalnoj razini u istom periodu potvrđeno oko dva milijuna slučaja infekcije, uz oko 160 tisuća smrtnih ishoda.

Unatoč pandemiji novog soja koronavirusa, projekt „Zaželi“ neometano traje i dalje, uz puno pridržavanje preporuka i odluka Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo te Stožera civilne zaštite RH, Primjenom zaštitnih mjera, aktivno se sprečava zaraza krajnjih korisnika i djelatnica.

Nabavljena je zaštitna oprema: maske, rukavice te zaštitna odijela. Aktivno se radi na nabavci higijenskih sredstava za korisnike. Nadalje, za potrebe na terenu osigurani su i beskontaktni toplomjeri, kojima gerontodomaćice mjere temperaturu sebi i krajnjim korisnicima.

Za vrijeme karantene, dogovorena je organizacija i preraspodjela obveza na terenu, kako bi se korisnici i djelatnice maksimalno zaštitili: Prilikom nužnih obilazaka korisnika zbog dostave hrane i lijekova, djelatnice su koristile zaštitnu opremu, poštujući pritom i mjeru fizičke udaljenosti, odnosnog minimalnog kontakta s korisnicima. Djelatnice su tokom tjedna održavale i telefonske kontakte s korisnicima, kako bi bile sigurne da su potrebe krajnjih korisnika zadovoljene.

Zahvaljujući stalnoj edukaciji djelatnica, ali i korisnika, kao i maksimalnom poštivanju preporučenih mjera, od početka epidemije u Hrvatskoj do sada na području Vrbovca i okolnih općina u kojima se provodi projekt „Zaželi“ nije zabilježen ni jedan slučaj zaraze među djelatnicama niti korisnicima.

ZAŽELI faza II - Nove zaposlenice