Probudi kreativnost

Prijavitelj projekta;
HCK, Gradsko društvo Crvenog križa Vrbovec

Partneri u projektu:
RAG Vrbovec i Komunalac d.o.o.

Vrijednost projekta:
552.766,02 kn, u cijelosti financiran iz ESF

Gradsko društvo Crvenog križa Vrbovec, 13.07.2017. godine predstavilo je projekt Probudi kreativnost“ za poticanje društvenog poduzetništva, vrijednosti 552.766,02 kn, u cijelosti financiran iz ESF. To je prvi projekt koji je GDCK Vrbovec apliciralo na natječaj EU fondova i u konkurenciji od 194 prijavljenih, nalazi se u 18 odabranih.

Projekt se odnosi na pripremu budućeg društvenog poduzetništva koje bi se bavilo reciklažom tekstila čije prikupljanje i podjela je inače spada u djelatnost CK.

Reciklaža tekstila je zamišljena na način da bi sav prikupljeni upotrebljivi tekstil  prošao higijensku obradu (pranje i dezinfekciju radi sprečavanja ustajalog mirisa, širenja grinja, svraba i slično), te bi se tako obrađeni tekstil sortirao i distribuirao socijalno ugroženim osobama, osobito mnogobrojnim korisnicima smještenim u udomiteljskim obiteljima i obiteljskim domovima čija je najveća koncentracija u RH na području GDCK Vrbovec.

Od tekstila koji nije upotrebljiv za nošenje izrađivali bi se novi korisni kreativni predmeti (tepisi, torbice, nakiti i dr.), namijenjenih za daljnju prodaju, a neupotrebljivi tekstil sortirao bi se za sekundarnu sirovinu.

Provedbom projektnih aktivnosti planirana je priprema 15 osoba za rad u budućem društvenom poduzetništvu i to; osobe s invaliditetom, mladi nezaposleni do 25 godine i nezaposlene žene starije od 54 godine, koje će biti obuhvaćene edukacijom o poslovanju društvenog poduzetništva i prodajnim vještinama, higijenskoj obradi tekstila i kreativne radionice za izradu predmeta nove upotrebne vrijednosti. Pore navedenog, priprema za rad u društvenom poduzetništvu obuhvaća i studijsko putovanje u Regeneraciju Zabok, te putovanje u Poljsku, u obilazak dviju tvornica koje se bave reciklažom tekstila.

Projekt uključuje i provedbu istraživanja ekonomske i socijalne komponente reciklaže tekstila;

Ekonomska komponenta uključuje istraživanje mogućnosti plasmana higijenski obrađenog tekstila, istraživanje mogućnosti plasmana novo izrađenih predmeta, te mogućnosti otkupa tekstila za sekundarnu sirovinu.

Socijalna komponenta uključuje istraživanje interesa smještenih korisnika da potrebu za odjećom zadovoljavaju u planiranom društvenom poduzetništvu,  interes da sudjeluju u kreativnim radionicama kao dijelom radne terapije ali i mogućnosti utjecaja na društvene promjene kako bi se podržavanjem navedene djelatnosti osiguralo zapošljavanje osoba u nepovoljnom položaju na tržištu rada uz osiguravanje mogućnosti da se smještenim osobama omogući područje djelovanja radi veće socijalne uključenosti.

Nakon provedbe planiranih istraživanja izradit će se poslovni plan koji će sugerirati opravdanost osnivanja predloženog društvenog poduzetništva.

Partneri u projektu su RAG Vrbovec i Komunalac d.o.o.


Radionice o društvenom poduzetništvu

Radionice o društvenom poduzetništvu:

Radionica održana u suradnji s prof. Josipom Kereta koji je pripremio i održao radionicu što se smatra društvenim poduzetništvom, kako posluje i Čemu doprinosi. Predavanje je prilagođeno razumijevanju ciljane skupine, kojoj su prezentirane i video snimke o uspješnim primjerima društvenog poduzetništva u Hrvatskoj i svijetu.

 

 

Radionice o prodajnim vještinama

 

Radionice o prodajnim vještinama

Provedene u suradnji sa tvrtkom Korak dalje d.o.o. koja je pripremila i održala interaktivnu radionicu o prodajnim vještinama prilagođenu znanju i razumijevanju članica ciljane skupine. Nakon završetka radionice ciljana skupina je bila upoznata o bitnim metodama pri prodaji, prepoznavanju potreba kupca, te prezentiranju proizvoda na način na koji im može pripomoći da potencijalnog kupca uvjere da im je proizvod koji prodaju potreban, ali i s bitnom dodatnom informacijom da kupnjom proizvoda proizvedenog u društvenom poduzetništvu doprinose očuvanju prirodnog okoliša i doprinose dodanoj vrijednosti u smislu omogućavanja rada teže zapošljivoj skupini i osobama s invaliditetom.

 

 

Radionice o higijenskoj obradi tekstila

 

Radionice o higijenskoj obradi tekstila

Radionice provedene u suradnji s profesoricama s Tekstilno tehnološkog fakulteta i to na teme:

-        Tekstil, otpad DA, smeće NE

-        Higijenska obrada tekstila

-        Kreativne radionice – izrada predmeta nove upotrebne vrijednosti od recikliranog tekstila

Odlične, edukativne radionice za postupanje s tekstilom i u kućnoj upotrebi. Radionica na temu Tekstil, otpad DA, smeće NE – odlična radionica koja doprinosi osvješćivanju javnosti o potrebi odgovornijeg odnosa prema tekstilu kao ekološkom zagađivaču ali i kao izvanrednoj sirovini.

Radionica će biti ponovljena tijekom predstavljanju rezultata projektnih aktivnosti.

 


Studijsko putovanje u Poljsku

Studijsko putovanje u Poljsku

Tijekom planiranog studijskog putovanja u Poljsku, koje je započelo 17.04.2018.

U Warszawi su 18. 05.2018. odrađene tri radionice:

Prvo su svoja iskustva u prikupljanju i podjeli tekstila prezentirali zajednica squtera iz koje je vidljivo da rade na način kako je to i kod nas uobičajeno, stanovnici donose odjeću i obuću, poto se ona od strane volontera sortira, te dijeli osobama kojoj je potrebna. Napominju da konstantno imaju i donatora i korisnika.

Narednu radionicu održala je predstavnica Zero West koja je prezentirala jednostavne načine kojima se može doprinijeti očuvanju prirodnog okoliši, izradom i upotrebom platnenih vrećica umjesto PVC ambalaže. Osim toga, praktičnim primjerima pokazala je da se prirodni okoliš može zaštititi upotrebom prirodnih supstanci za održavanje higijene, bez PVC materijala koji se teže recikliraju i ne razgrađuju. Prednost daje upotrebi staklenih flaša za vodu, četki od drveta i devinih dlaka, upotrebi sapuna od prirodnih supstanci (pr. sapun od maslinovog ulja i ulja lovora). Zanimljivu ideju prezentirana je i za izradu vrećica za kupnju voća i povrća kako bi se umanjila upotreba PVC ambalaže.

Kratku radionicu održala je dizajnerica, voditeljica radionica koje se bave redizajniranjem stare odjeće koja se više ne upotrebljava. Takva inicijativa prepoznata je kao ekološka, kao kreativne jer potiču na upotrebu odjeće sa većim udjelom osobnosti, ali i kao radno okupacijske jer doprinose međusobnom povezivanju osoba svih profila, međusobnom druženju, razvoju kreativnosti i ublažavanju međusobne otuđenosti.

Nakon Warszawe, studijsko putovanje nastavljeno je odlaskom u Wroclaw gdje nam je 19.05.2018. organiziran obilazak Poljskog Crvenog križa.

Pri iznimno srdačnom prijemu od strane podpredsjednika Poljskog CK, te direktora CK Donjošleskog okruga, prezentirana su njihova iskustva u prikupljanju i distribuciji tekstila. Poljska ima iznimno jednostavan sustav koji je organiziran na način da CK imaju ugovor sa otkupljivačima sortiranog tekstila i tekstila za sekundarnu sirovinu koji im na korištenje daju kontejnere, a lokalne organizacije CK organiziraju praćenje popunjenosti kontejnera, potom pražnjenje, sortiranje, podjelu potrebitima, te prodaju viškova čime pokrivaju troškove patroliranja, pražnjenja i sortiranja.

Prihod koji ostvaruju po toj osnovi podliježe strogim pravilima trošenja. Prije uvođenja ovakvog modela zbrinjavanja tekstila angažirana je PJ agencija koja je pripremila javnost za ovakav model rada, te osvješćivanje da prodaja viškova nije način ostvarivanja ekstra profita već metoda koja omogućava više standarde u zadovoljavanja potrebe za odjećom od strane osoba u socijalnoj potrebi do zbrinjavanja viškova i time očuvanje prirodnog okoliša.

Model rada podržan je i od njihove policije koja im donira automobile stare 8 godina za patroliranje. Učinci ovakve prakse toliko su pozitivni da im se investitori novih stambenih naselja sami javljaju i nude „otoke“ gdje mogu postaviti svoje kontejnere jer je to garancija da će naselje biti uredno.

Ljubazni domaćini ponudili su nam svoju pomoć na spajanju s njihovim partnerima kako bi s našim projektom „Probudi kreativnost“ pokrenuli i realizirali njihov primjer dobre prakse.


Video

Pogledajte prilog o našem projektu, Probudi kreativnost.


fotogalerije