Dobrovoljno darivanje krvi

DOBROVOLJNO DARIVANJE KRVI

Od odluke do darivanja

Prema definiciji koju su odredile Međunarodna udruga transfuziologa (ISBN), Međunarodni pokret Crvenog križa i Crvenog polumjeseca (IFRC), Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) i Europsko vijeće (Council of Europe), a koja je prihvaćena u svim zemljama svijeta:

 • Dobrovoljni darivatelj krvi je osoba koja daruje krv, plazmu ili stanične dijelove krvi po svojoj slobodnoj volji i ne prima za to nikakvu naknadu, ni novčanu niti na način koji se može smatrati nadomjestkom novca. Skromna uspomena (dar) i osvježenje nakon davanja krvi prihvatljivi su za dobrovoljno davalaštvo krvi.
 • Dobrovoljni darivatelj krvi je posredan, aktivan sudionik u liječenju bolesnika, tj.on je aktivna veza između zdravog dijela društva i bolesnika.

Dobrovoljni darivatelj krvi može biti svaka zdrava osoba od 18 do 65 godina starosti (u iznimnim slučajevima do 70 godina), tjelesne težine proporcionalne visini (minimalno 55 kilograma), ukoliko vrijednost sistoličkog krvnog tlaka nije ispod 100mm/Hg i ne prelazi 180mm/Hg, a dijastoličkog ne smije biti ispod 60mm/Hg, niti iznad 110mm/Hg. Puls osobe ne smije biti manji od 50, niti viši od 100 otkucaja u minuti, a tjelesna temperatura ne smije prelaziti 37°C .

Ukoliko zadovoljavate sve ove kriterije, možete pokušati darovati krv.

Kada ste donijeli odluku o tome da krv želite darovati, javite se u Crveni križ ili pogledajte popis akcija gdje možete darovati krv.

Kada dođete na akciju darivanja krvi, ponesite osobnu iskaznicu, vozačku dozvolu ili putovnicu i samo hrabro! Prvo Vas očekuje pregled hematologa koji će provjeriti imate li dovoljno željeza u krvi. Ukoliko imate, slijedi liječnički pregled. Liječnik će Vam provjeriti vrijednosti krvnog tlaka i rad srca te obaviti kratak razgovor s Vama, koji je od velike važnosti kako bi se procijenilo Vaše zdravlje.

Kada ste sve prošli, djelatnik Crvenog križa će Vas upisati u bazu podataka, uručiti mali znak zahvalnosti i konačno ste došli do onog najvažnijeg dijela, zbog kojeg ste došli.
Smjestiti ćete se na krevet gdje će Vam tehničar uvesti iglu u krvnu žilu i time počinje proces darivanja krvi koji traje 7 do 10 minuta.

Do kraja postupka, darovati ćete 450 ml krvi i time ste postali dobrovoljni darivatelj krvi, član mnogobrojne Obitelji u Republici Hrvatskoj i u svijetu. Čestitamo!

 

Razlozi privremenog odbijanja za darivanje krvi

Mnogo je razloga zašto osoba može biti privremeno odbijena za darivanje krvi i nije ih moguće sve nabrojiti zato ćemo Vas upoznati sa nekima, onima koji su najčešći

 • smanjen hemoglobin
 • visoki ili niski krvni tlak
 • lakše akutne bolesti (prehlada)
 • žene za vrijeme menstruacije ili dojenja,
 • alkoholizirano stanje
 • nakon primanja transfuzije
 • nakon operativnih zahvata

Svakako, odluku o tome smijete li darovati krv ili ne donosi liječnik koji će Vas pregledati i postaviti Vam važna pitanja.

 

Odgovori na još neka pitanja

Muškarci krv mogu darovati svaka 3 mjeseca, dok žene krv smiju darovati svaka 4 mjeseca. Darivanjem krvi se ne možete zaraziti AIDS-om niti drugim zaraznim bolestima. Postupkom darivanja krvi ne ugrožavate svoj život jer je materijal za uzimanje krvi u potpunosti jednokratan. Postupkom darivanja krvi nećete razviti ovisnost.

Prije darivanja važno je da ste jeli i da pijete dovoljno tekućine, koju morate unostiti i nakon darivanja krvi kako biste nadoknadili izgubljenju tekućinu iz organizma.

 

Prava i pogodnosti za darivatelje krvi

 • Radnik po osnovi darivanja krvi, ostvaruje pravo na jedan plaćeni slobodan dan, koji koristi na dan darivanja, osim ako kolektivnim ugovorom, sporazumom sklopljenim između radničkog vijeća i poslodavca ili ugovorom o radu nije drukčije određeno. Zakon o radu (pročišćeni tekst) čl.86. st.6. (NN93/14). Ovo pravo je povoljnije riješeno u pojedinim kolektivnim ugovorima prema kojima radniku pripada pravo na dva dana plaćenog dopusta za svako darivanje krvi.
 • Sredstva za premiju dopunskog zdravstvenog osiguranja koje provodi Zavod osiguravaju se u državnom proračunu za osiguranike:

    …
    3. osigurane osobe dobrovoljne darivatelje krvi s više od 35 davanja (muški) odnosno s više od 25 davanja (žene). Zakon o dobrovoljnom zdravstvenom osiguranju NN (85/06,150/80, 70/10)

Potvrdu o navedenome možete dobiti na akciji darivanja krvi
 

 • Odlukom o socijalnoj skrbi, utvrđeno je da pravo na besplatnu godišnju pokaznu kartu ZET-a imaju dobrovoljni darivatelji krvi, i to muškarci koji su dali krv trideset i više puta i žene koje su krv darovale dvadeset i više puta, ako to pravo ne ostvaruju po drugoj osnovi.