Probudi kreativnost

Prijavitelj projekta;
HCK, Gradsko društvo Crvenog križa Vrbovec

Partneri u projektu:
RAG Vrbovec i Komunalac d.o.o.

Vrijednost projekta:
552.766,02 kn, u cijelosti financiran iz ESF

Gradsko društvo Crvenog križa Vrbovec, 13.07.2017. godine predstavilo je projekt Probudi kreativnost“ za poticanje društvenog poduzetništva, vrijednosti 552.766,02 kn, u cijelosti financiran iz ESF. To je prvi projekt koji je GDCK Vrbovec apliciralo na natječaj EU fondova i u konkurenciji od 194 prijavljenih, nalazi se u 18 odabranih.

Projekt se odnosi na pripremu budućeg društvenog poduzetništva koje bi se bavilo reciklažom tekstila čije prikupljanje i podjela je inače spada u djelatnost CK.

Reciklaža tekstila je zamišljena na način da bi sav prikupljeni upotrebljivi tekstil  prošao higijensku obradu (pranje i dezinfekciju radi sprečavanja ustajalog mirisa, širenja grinja, svraba i slično), te bi se tako obrađeni tekstil sortirao i distribuirao socijalno ugroženim osobama, osobito mnogobrojnim korisnicima smještenim u udomiteljskim obiteljima i obiteljskim domovima čija je najveća koncentracija u RH na području GDCK Vrbovec.

Od tekstila koji nije upotrebljiv za nošenje izrađivali bi se novi korisni kreativni predmeti (tepisi, torbice, nakiti i dr.), namijenjenih za daljnju prodaju, a neupotrebljivi tekstil sortirao bi se za sekundarnu sirovinu.

Provedbom projektnih aktivnosti planirana je priprema 15 osoba za rad u budućem društvenom poduzetništvu i to; osobe s invaliditetom, mladi nezaposleni do 25 godine i nezaposlene žene starije od 54 godine, koje će biti obuhvaćene edukacijom o poslovanju društvenog poduzetništva i prodajnim vještinama, higijenskoj obradi tekstila i kreativne radionice za izradu predmeta nove upotrebne vrijednosti. Pore navedenog, priprema za rad u društvenom poduzetništvu obuhvaća i studijsko putovanje u Regeneraciju Zabok, te putovanje u Poljsku, u obilazak dviju tvornica koje se bave reciklažom tekstila.

Projekt uključuje i provedbu istraživanja ekonomske i socijalne komponente reciklaže tekstila;

Ekonomska komponenta uključuje istraživanje mogućnosti plasmana higijenski obrađenog tekstila, istraživanje mogućnosti plasmana novo izrađenih predmeta, te mogućnosti otkupa tekstila za sekundarnu sirovinu.

Socijalna komponenta uključuje istraživanje interesa smještenih korisnika da potrebu za odjećom zadovoljavaju u planiranom društvenom poduzetništvu,  interes da sudjeluju u kreativnim radionicama kao dijelom radne terapije ali i mogućnosti utjecaja na društvene promjene kako bi se podržavanjem navedene djelatnosti osiguralo zapošljavanje osoba u nepovoljnom položaju na tržištu rada uz osiguravanje mogućnosti da se smještenim osobama omogući područje djelovanja radi veće socijalne uključenosti.

Nakon provedbe planiranih istraživanja izradit će se poslovni plan koji će sugerirati opravdanost osnivanja predloženog društvenog poduzetništva.

Partneri u projektu su RAG Vrbovec i Komunalac d.o.o.